Eesti Geograafiaõpetajate Ühing

Eesti Geograafiaõpetajate Ühingu koduleht

Baltimaade geograafiaolümpiaadi võit läks Lätti

Juuni lõpus Lätis toimunud viienda Baltimaade geograafiaolümpiaadi üldvõidu sai lätlane. Eestlastest oli parim Tallinna Reaalkooli õpilane Andreas Must, kes sai 21. koha.

26.–29. juunini Lätis Valmieras toimunud olümpiaadil osales 44 gümnaasiumi- ja põhikooliõpilast Lätist, Leedust, Poolast, Valgevenest, Venemaalt ja Eestist.

Baltimaade geograafiaolümpiaadi üldvõidu sai Läti, eestlased seekord auhinnalistele kohtadele ei tulnud. Eestit esindasid Andreas Must Tallinna Reaalkoolist (21. koht), Tiit Vaino Vinni-Pajusti Gümnaasiumist (28. koht), Oliver Mõttus Elva Gümnaasiumist (29. koht), Markus Vaher Tallinna Reaalkoolist (33. koht), Uku Konsap Võru Kreutzwaldi Koolist (34. koht) ja Kaspar Klettenberg Tallinna Õismäe Gümnaasiumist (35. koht).

Võistlejad lahendasid multimeediatesti ja tegid välitöid. Osalejad kaardistasid kesklinna lähedal asuvat ja Gauja jõega ümbritsetud piirkonda Krāču kakts. Vaatlemisel tuli noortel tähelepanu pöörata ehitusmaterjalidele, hoonete seisukorrale, maakasutusele, sotsiaalsele segregatsioonile ja arutleda ka tulevikuperspektiivide üle.

Teisel välitööl keskendusid õpilased Daibe loodusõpperajal metsade mitmekesisusele, mulla omadustele ja mõhnade geomorfoloogiale. Vastata tuli ka küsimustele kalavarudest, naftatööstustest, tondilinnadest ja nomaadlikust eluviisist.

Vabal ajal said noored oma teadmisi proovile panna võistlusel, kus tuli vastasest kiiremini näidata kaardil, milline maa on saanud oma nime soo järgi või kus asub kuulus Tokaj veinipiirkond. Lisaks said õpilased ringi vaadata Valmieras ja Cēsises.

Andreas Must, Tiit Vaino, Markus Vaher ja Kaspar Klettenberg osalevad juuli lõpus rahvusvahelisel geograafiaolümpiaadil Kanadas.

Eesti õpilaste osalemise olümpiaadil korraldas Tartu Ülikooli teaduskool, toetas Haridus- ja Teadusministeerium.